Köp mellan privatpersoner

Köplagen gäller för köp mellan privatpersoner. Läs Konsumentverkets tips om att handla av privatpersoner.

Använd alltid sunt förnuft vid köp eller försäljning av saker på nätet

Lagen om godtrosförvärv ändrades den 1 juli 2003 och innebär att du kan tvingas återlämna en köpt vara om det visar sig att säljaren inte hade äganderätten vid försäljningstillfället.

Om ett erbjudande låter för bra för att vara sant så är det troligen det

Varor som säljs till kraftiga underpriser lockar till köp men är i de allra flesta fall lockbeten inlagda av bedragare. Fråga alltid om varans skick och vilka tillbehör som ingår om det inte framgår tydligt i annonsen.

Betala aldrig i förskott om du inte känner säljaren

Bedrägerier förekommer och det är alltid säkrast att träffa säljaren och göra upp affären. Använd annars betaltjänster på nätet som Paypal, Payson eller Swish som erbjuder ett visst skydd mot bedrägerier och bättre kontroll på vem du betalar till. Begär om möjligt alltid originalkvitto. Postförskott är inte säkert eftersom du som köpare inte har möjlighet att kontrollera paketets innehåll innan betalning.

Skicka aldrig en vara utan att ha fått full betalning

Det är alltid säkrast att träffa köparen och göra upp affären. Använd tjänster som Paypal, Payson eller Swish som erbjuder ett visst skydd mot bedrägerier.

Stressa aldrig igenom affärer

Om säljare eller köpare har bråttom att genomföra affären så var försiktig.

Anmäl annonser som är suspekta

Om du hittar annonser på Bort.nu som verkar suspekta så anmäl annonsen till webmaster. Du hittar länken för att anmäla annonser på nedre delen av varje sida som visar en annons.

Polisanmäl alltid bedrägerier

Om du drabbats av ett bedrägeri så polisanmäl alltid händelsen.